Maloobchodný predaj v Poľsku v júni spomalil, nezamestnanosť klesla

26.07.2012 Celý región

Varšava 25. apríla (TASR) - Výsledky maloobchodu aj vývoj na trhu práce v Poľsku nepríjemne prekvapili. Rast maloobchodného predaja v najväčšej postkomunistickej ekonomike v rámci Európskej únie (EÚ) totiž spomalil viac, ako analytici očakávali, zatiaľ čo nezamestnanosť klesla menej, ako predpovedali.

Z najnovších údajov štatistického úradu vo Varšave vyplýva, že odbyt poľských maloobchodníkov sa v júni 2012 zvýšil medziročne o 6,4 %. Analytici ale odhadovali, že vzrastie o 9 % po májovom medziročnom raste o 7,7 %.

Štatistiky tiež ukázali, že predaj pohonných látok v Poľsku v júni vzrástol medziročne o 7,7 %, odbyt áut stúpol o 1 %, dopyt po potravinách, nápojoch a tabakových výrobkoch sa zvýšil o 7,6 % a predaj odevov a obuvi o 0,9 %.

V medzimesačnom porovnaní sa maloobchodné tržby v Poľsku v júni zvýšili o 0,2 %, čo je tiež menej ako v máji, keď vzrástli o 0,9 %.

Štatistický úrad dnes zverejnil aj údaje o vývoji na trhu práce, ktoré odhalili, že miera nezamestnanosti v júni klesla na 12,4 % z májových 12,6 %, ale analytici očakávali, že sa zníži na 12,2 %.

Informovala o tom agentúra RTTNews.
 

Vyberte región